Пред нас, като законодатели, стои въпросът може ли НЗОК да

...
 Пред нас, като законодатели, стои въпросът може ли НЗОК да
Коментари Харесай

БСП към сглобката: Търгувате със здравето на хората – затова цената на лекарство за онкоболен скача 28 пъти

 „ Пред нас, като законодатели, стои въпросът може ли НЗОК да заплаща по-малко за лекарства, включително и за онкомедикаменти на година. И то да не е за сметка на нуждаещите се, на пациентите, а за сметка на спекуланти и корумпирани фрагменти в опазването на здравето “. Това съобщи от парламентарната естрада националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ и някогашен обществен министър Георги Гьоков.
И сложи въпроса за какво за едни и същи медикаменти се заплащат доста разнообразни цени от Националната здравноосигурителна каса, която работи с публичен запас.
„ При онкомедикаментите разликите в цените за едно и също лекарство са в пъти и стигат до разлики от 28 пъти.  Каквито и да са претекстовете за тези заплащания, колкото и да са законни – това звучи скандално “, съобщи социалистът.
По думите му мащабите на източването на касата по този метод са станали неприемливи – съгласно специалисти, по този начин се източват повече от 100 милиона лв. годишно.
„ В момента в лечебните заведения се работи по този начин – купува се лекарството от дистрибутор, заплаща се, използва се за нуждаещите се пациенти и се предявява искане за заплащане от страната на цената, на която е закупено. НЗОК няма пълномощия да наблюдава по какъв начин е образувана цената. И всичко е законно – в разликите няма нищо неправилно тъй като законодателството, такова каквото е сега го позволява. Т.е. казусът е в закона “, изясни Георги Гьоков.
Народният представител от Българска социалистическа партия уточни: „ Уж цената се пресмята по формула и се дава на търговците право да го продават на цени с избран % надценка. Но в всеобщия случай производители продават на същите тези търговци на цени много под записаните, а последните поставят надценки не на цената, на която са го придобили, а на високата записана цена. И ето ви отчасти пояснение за огромните разлики в цените “.
Той дефинира като един от сериозните проблеми обстоятелството, че една част от лечебните заведения са освободени от задължението да вършат публични поръчки – частните.
„ Проблемът с цените на медикаментите е в Закона за публичните поръчки. Нееднократни са опитите това да се промени – с корекция в този закон, с която да се задължат и частните лечебни заведения да организират такива. Миналата година Министерският съвет направи следващ опит такава корекция. Заради нежеланието на ръководещите от ГЕРБ-СДС, Политическа партия и Движение за права и свободи да се промени, това статукво -  предложението не е признато “, съобщи още социалистът.
Георги Гьоков акцентира, че Българска социалистическа партия още веднъж ще предложи поправката в Закона за публичните поръчки - с цел да се отбрани публичният интерес и всички, които употребяват публичния запас на НЗОК да са сложени равноправно – т.е. частните лечебни заведения да организират търгове.
„ В бюджета на Касата пък бяха препоръчани промени - тя да организира тези търгове с цел да стигнем до някакво решение за цените, само че и това не бе признато и то главно поради гласуването на ГЕРБ и Движение за права и свободи “, напомни Георги Гьоков.
„ И стигаме до днешното, към този момент второ четене, на оферти за промени, които да вземат решение проблемите. Този механизъм ще работи в обстановки като сегашната – когато няма цени от централен търг. Предложените формули за пресмятане на новия таван са две – на Политическа партия и на ГЕРБ.  Не чакаме тези промени да доведат до мечтаните решения в лекарствената политика или най-малко не в предстоящите мащаби “, предизвести националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “.
В последвала имитация към вносителите от ръководещото болшинство националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Христо Проданов  заяви: „ Казахте, че ще следите деликатно по какъв начин законопроектът, който оферирате, ще работи и в случай че има някакви недостатъци, сте щели да го измененията. Такова ви е законодателството на вас, от сглобката. Ще ви припомня – законът, който приехте за такса транспорт за природен газ, видяхте по какъв начин работи, нали? За малко да фалирате „ Булгартрансгаз “, натрупахте отговорности, които българският народ би трябвало да заплаща “, съобщи от трибуната социалистът.
„ От Българска социалистическа партия доста пъти сме казвали – тук е Народно заседание, не е ПУЦ, тук не би трябвало да се учите по какъв начин се прави законодателство, би трябвало да вършиме стабилно законодателство, а не такова на правилото „ проба-грешка “, законодателство, което не нанася вреди на българската страна и жители, а работи в тяхна изгода. Не да пробвате дали сте уцелили ваксата и в случай че не – да извършите смяната “, реагира Христо Проданов.
„ Устойчивото решение на този проблем е лечебните заведения да не бъдат търговски сдружения. Докато търгувате със здравето на хората, както и да променяте формулите на пресмятане и методите, по които Здравната каса ще заплаща – постоянно ще стигате до тези резултати. Те са пагубни и ги заплащат българските жители. Неможенето не е опрощение за това, което се случва – това е въпрос на политика. И вярното политическо решение е лечебните заведения да не са търговски сдружения, тъй като здравето на хората не се търгува - то е полезност “, заключи Проданов. 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР